In het licht

In het licht is een aangrijpende en belangrijke monoloog over misbruik, gebaseerd op het autobiografische boek Mijn ware verhaal van zangeres Karin Bloemen. De theatervoorstelling ging in februari 2022 in het Amsterdamse DeLaMar Theater in première.

In het licht

Foto: Annemieke van der Togt

Tijdens het optreden van een zangeres dwalen haar gedachten af naar haar jeugd. Jaren die getekend zijn door gruwelijke gebeurtenissen in haar jeugd. Wat doet het met een jong meisje als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien? Waarom greep niemand in? En hoe vind je de kracht om niet langer te zwijgen?

De voorstelling In het licht wordt in heel Nederland gespeeld door actrice Lisse Knaapen, met nieuwe muziek van Ellen ten Damme. Volgens de recensie in NRC Handelsblad stapelt scriptschrijver Marc Veerkamp in zijn toneelbewerking ‘de beladen momenten stevig op elkaar en maakt het zijn publiek hiermee niet makkelijk.’ Gedurende de ‘heftige’ voorstelling wordt ‘zo nu en dan diep gezucht en ingetogen gesnikt’, aldus het Algemeen Dagblad.