Jan Ritskes Poëzie-event

Op 10 september 2021 verzamelden ongeveer vijftig toehoorders zich in de tuin van het Simke Kloostermanhuis te Twijzel (Fries: Twizel) ter gelegenheid van Jan Ritkses Poëzienacht. Nyk de Vries (Dichter fan Fryslân), Arjan Hut (Wâlddichter fan Achtkarspelen), Sigrid Kingma (dichteres) en vrijwilligers van Stichting Keunstkrite verzorgden er een inspirerende Friestalige avond onder muzikale begeleiding, waaronder een accordeonist uit Drachten.

Jan Ritskes Poëzie-event

Foto: Stichting Keunstkrite

 

 

Vooral de voordracht van Sigrid Kingma was verrassend, aldus het Nieuwsblad Noordoost-Friesland. Premier Mark Rutte en de coronacrisis – op dat moment volop in het nieuws – stonden centraal in Kingma’s gedicht. Gelukkig voor haar gehoor kon zij desondanks afsluiten met een vrolijke noot: ‘It is altyd wol in bytsje dreech yn de polityk. Ik doch no mar wer wat gesellichs.’

De gratis toegankelijke nacht was onderdeel van een driedaags event. Voor deze gelegenheid werd de tuin bijvoorbeeld versierd met ‘plukgedichten’ met dichtregels van bekende Friese en Nederlandse dichters, konden bezoekers een kunstroute lopen en werden toehoorders door vrijwilligers voorzien van een hapje en een drankje.