Literaire Havenverhalen

Het programma Havenverhalen is een ode aan de haven van Rotterdam en meer specifiek een ode aan het Noordereiland en haar geschiedenis. In het najaar van 2022 laten verschillende schrijvers een bijzonder licht schijnen op de inwoners en de havenverhalen van Rotterdam, in de derde editie van dit evenement.

Literaire Havenverhalen

Keimpe de Jong (l) en Elfie Tromp (r) in Koozie Rotterdam in een eerdere editie van Havenverhalen in 2017. Foto: Stichting de Loodsen

Het Noordereiland was overslagplaats en ligplaats voor binnenvaartschippers met bijkomende handel en wandel. Denk hierbij aan gespecialiseerde winkels voor scheepsbenodigdheden, en natuurlijk het moment voor bevoorrading, uitbetaling en bezoek aan de talloze kroegen op het eiland. Nog steeds is dit een unieke plek in Rotterdam, centraal gelegen tussen Noord en Zuid, in de Maas, met een beschermd stadsgezicht.

Literaire Havenverhalen is een concept van Stichting Expeditie Noordereiland, Stichting de Loodsen en Bureau de Artiesteningang. Zij vinden dat de verhalen rondom het Noordereiland en haar inwoners het verdienen het om levend gehouden te worden – en voegen de daad bij het woord.