The Galaxy Gazette

Een semi-literaire schoolkrant. Zo noemt de redactie van The Galaxy Gazette haar liefkozend. De uitreiking van het allereerste nummer van het literaire cursuscentrum in Rotterdam vond op een koude avond plaats in Café Dox.

The Galaxy Gazette

Tekst: Linda Huijsmans / Foto: Rosa Quist

Het café direct naast Luxor stroomt deze avond niet vol met theaterpubliek, maar met schrijvers, lezers en literatuurliefhebbers. Hoofdredacteur Silvana Sodde begroet ‘haar’ schrijvers en straalt omdat deze avond nu eindelijk kan plaatsvinden. “In Rotterdam is de literaire infrastructuur erg bescheiden, zeker vergeleken met Amsterdam. Daarom ben ik zo trots dat we dit hier vanavond voor elkaar gekregen hebben.”

The Writer’s Guide (to the Galaxy) is – behalve een knipoog naar de Hitchhiker’s Guide van Douglas Adams - een literair cursuscentrum in de havenstad. Hier worden schrijfcursussen, workshops en masterclasses gegeven en literaire avonden georganiseerd. De meeste auteurs die een bijdrage leverden aan dit allereerste nummer van The Galaxy Gazette hebben rondgehangen in de klaslokalen van dit Centre for the written word. Veel van de teksten zijn in het Engels geschreven.

De titel ‘schoolkrant’ is een geuzennaam, maar zegt niets over het niveau van de bijdragen. Dat is over het algemeen behoorlijk hoog. Er is een variatie aan korte verhalen, gedichten, kritiek op de oude-witte-mannen binnen de Nederlandse literatuur, schrijftips, erotische, feministische en antiracistische poëzie. En natuurlijk staat er een horoscoop in. 

Onder de namen staan er een paar die inmiddels landelijke bekendheid genieten. Simone Atangana Bekono bijvoorbeeld - wier debuutroman Confrontaties in 2021 de shortlist van de Libris Prijs haalde – leverde een verhaal aan en Zaïre Krieger, die Amanda Gormans gedicht The Hill we Climb naar het Nederlands vertaalde, staat er met een Engelstalig gedicht in.

Een groot aantal van hen laat op deze avond horen wat ze kunnen. Er is activistische poetry-rap van Marieke Bertha ('ik zie witte mensen, eerst zag ik ze zelf niet, eerst zag ik mezelf niet, ik zie witte mensen…’), introverte poëzie, maar ook tips voor het schrijven van een seksscène van de host van de avond, Yael van der Wouden.

Voor hoofdredacteur Silvana Sodde is het verschijnen van The Galaxy Gazette een lang gekoesterde droom die eindelijk uitkomt. Al acht jaar leidt ze The Writer's Guide en daar hoort ook een literair tijdschrift bij, vindt ze. “We hebben expres een papieren uitgave gemaakt. Er gebeurt al zoveel online, dit magazine kun je oppakken, weer wegleggen en later weer een ander stukje lezen.”